Prop d´un miler de persones fan un clam pel català a Manresa

La plaça Major es va omplir de ciutadans sota el lema "Per un país de tots, l'escola en català"

GEMMA CAMPS | MANRESA Ahir era el primer dia d'escola del nou curs, i això feia témer que moltes famílies es quedessin a casa. No va ser així. A Manresa, com va passar en desenes de localitats catalanes, com Berga, Solsona, Igualada, Navàs, Sallent, Sant Fruitós, Santpedor, Fonollosa, Sant Vicenç, Oló, Sant Feliu i Puig-reig, entre altres, la ciutadania va respondre a la crida a favor de l'escola catalana i del model de cohesió social que representa. Prop d'un miler de persones van omplir la plaça Major. El lema: "Per un país de tots, l'escola en català".

L'acte, que va ser una mica caòtic, va incloure la lectura del manifest de la plataforma Somescola.cat per Montserrat Torra, professora des de fa 43 anys, que va rebre els aplaudiments dels presents. Tot seguit, Joan Vilamala, membre de la junta d'Òmnium al Bages, entitat que va tenir cura de fer la convocatòria i d'aportar-hi la infraestructura, va agafar el micròfon per convidar els presents a cantar l'himne de Catalunya, que també va ser molt aplaudit i que ell va acabar amb una "visca la llengua catalana!" i "visca Catalunya!". La pancarta amb el lema de la concentració, que va començar quan passaven pocs minuts de 7 de la tarda, el va sostenir una colleta d'infants. Cal dir que el so va fallar i que la lectura del manifest pràcticament no es va sentir. Acabada aquesta part, moltes persones es van quedar a la plaça xerrant.

Una nombrosa representació de regidors i d'exregidors de l'Ajuntament, així com l'exconseller Josep Huguet i la diputada Laura Massana, van ser presents a l'acte. Per part de CiU, el regidor d'Ensenyament i Universitats, Antoni Llobet, va fer ressaltar que "la immersió lingüística és una realitat irrenunciable, tant com a país -per la cohesió social que ens ha proporcionat al llarg d'aquests anys- com des del punt de vista de l'escola". ERC a Manresa va fer pública la seva adhesió al manifest i a les accions promogudes per Somescola.cat, igual que la CUP, la secció local de Solidaritat Catalana per la Independència i ICV al Bages, Berguedà i Solsonès.

Acabat l'acte, Jaume Puig, president d'Òmnium Cultural al Bages, va fer ressaltar que, tot i que convocar concentracions "no és la feina d'Òmnium, quan convé s'ha de sortir a defensar el país". Per part seva, Esther Plans, delegada del sindicat de mestres USTEC-STEs al Bages, no descartava noves accions a favor de la llengua catalana. Entre els mestres que hi havia concentrats a Manresa, Regió7 va parlar amb quatre. Tots van coincidir que haver de fer una trobada com aquella no era una bona notícia i que la normalització del català ni de bon tros no s'ha assolit. Ho remarcava Ramon Atcher, mestre de La Flama, per a qui "la immersió lingüística encara no es fa ben feta. Hi ha moltes escoles a Manresa on algunes assignatures es fan en castellà i tot el que és el tracte amb les dones de la neteja o amb els conserges és en castellà".

Montserrat Torra, que havia llegit el manifest, celebrava "la quantitat de gent que ha vingut. Vol dir que està realment preocupada". Per a ella, "per una qüestió política, no pas pedagògica, no es pot permetre que hi hagi un canvi". Trini Riu, professora del col·legi Puigberenguer, opinava que "si això tira endavant [la interlocutòria del TSJC] serà un desastre per al país". Per part seva, Llorenç Planes, professor de l'institut Guillem Catà, deia que "tinc la impressió que és el dia de la marmota, que estem lluitant per coses que haurien d'estar del tot superades". Posava èmfasi en la importància que ha tingut la immersió lingüística "per a la cohesió social i de coneixement de l'idioma", però afegia que "encara no està al nivell del castellà".

Prop d´un miler de persones fan un clam pel català a Manresa Prop d´un miler de persones fan un clam pel català a Manresa Reviewed by CCOO Educació Catalunya Central on de setembre 13, 2011 Rating: 5
Amb la tecnologia de Blogger.