El Periódico - La retallada als funcionaris afectarà les pagues extres

Ortega concreta que la retallada als funcionaris afectarà les pagues extres del juny i el desembre
El portaveu Homs precisa que el percentatge de la rebaixa serà proporcional a la quantia de cada sou
 La consellera de Governació i Relacions Institucionals i vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha concretat aquest dimecres al matí algunes de les retallades que ahir va anunciar Artur Mas per reduir el dèficit en 1.000 milions. Entre elles, s'hi inclourà l'eliminació d'una part dels complements de les dues pagues extres dels funcionaris, la del juny i la del desembre.
El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, en una entrevista a Catalunya Ràdio, també ha parlat de la qüestió, i has matisat que la reducció serà més o més gran segons el seu nivell salarial: als que cobrin més, se'ls retallarà més (en l'anterior ajust als funcionaris ja va ser així). Així mateix, ha confirmat que la mesura serà temporal i només estarà en vigor durant el 2012. I "totalment assumible" pels empleats públics. A més, ha dit, "a aquell que no arribi a fi de mes, no se li aplicaran les mesures, a aquells que no puguin pagar la universitat, se'ls ajudarà perquè puguin fer-ho".
En tot cas, Ortega, ha detallat que es tractarà d'un "esforç temporal, acotat al 2012 i, a més, mínim".
"Molestarem directament els 200.000 treballadors que hi ha a Catalunya, però hem promès que no retallaríem els serveis" socials, ha reconegut Homs aquest matí en una altra entrevista a RAC-1.

Pujada de transports per sobre de l'IPC

Aquest dimarts, el Govern ha explicat que vol implantar una taxa farmacèutica i apujar les d'aigua, transport públic i universitats. El portaveu Homs ha aclarit alguns punts: la pujada del preu de "pràcticament tots els transports" serà superior al de l'IPC, i el tiquet moderador no és un element recaptador, sinó dissuasori.

Asseure's amb els sindicats

Encara que ha explicat que la lletra menuda encara no està acordada, Ortega ha comentat que dilluns a la tarda ja va avisar els sindicats que haurien d'asseure's a parlar dels nous ajustos.
Sobre la resposta de l'oposició, que ahir va criticar les noves mesures de retallada, la vicepresidenta ha lamentat la seva actitud "bel·ligerant" i li ha demanat responsabilitat per recolzar el Govern en uns ajustos que, creu, són necessaris. "Quan sento parlar de frau democràtic a algun líder d'ICV, crec que li hauria de caure la cara de vergonya".

Mesures després del 20-N

El portaveu del Govern també ha justificat el fet que el president Mas no hagi presentat les mesures d'ajust abans de la cita electoral del 20-N. "Si ho hagués fet abans, ens haurien acusat de populisme", ha dit. "PSC i PP ens van demanar que el debat sobre el pacte fiscal es fes després de les eleccions, i el mateix hauria de servir a l'hora d'anunciar les noves mesures", ha manifestat, al mateix temps que s'ha justificat: "Ara estem al Govern, però estic convençut que si hi hagués uns altres haurien fet el mateix", ha explicat.
Homs ha recordat que el Govern ja va avisar que les mesures que s'havien de prendre per aturar la sagnia del dèficit i lluitar contra la crisi serien dures. "No crec que ningú s'hagi de sorprendre" del que hem anunciat. Ha reiterat el diagnòstic d'Artur Mas: "Hem tocat os i ja no podem retallar més en sanitat ni en la resta dels departaments. Per tant apugem impostos".

No hi haurà doble supressió

En declaracions als Els matins de TV-3, Ortega ha incidit que la Generalitat suspendria immediatament una eventual rebaixa salarial dels funcionaris al seu càrrec si Mariano Rajoy n'aprova una altra de similar per a tot Espanya.
L'empleat públic català no patirà rebaixa sobre rebaixa, encara que Ortega ha reiterat la necessitat de ferretallades "per mantenir els serveis als ciutadans". "Fa un any que fem ajustos", ha resumit Ortega, que ha resumit a continuació: "En aquestes eleccions la gent ha premiat el rigor".

Només el 2012

La vicepresidenta ha recordat que el que va dir aquest dimarts Mas és una "mesura temporal" que afectarà només l'any 2012 "i els treballadors públics que tenen una feina segura".
Respecte al tiquet moderador sanitari ha dit que no és un copagament. "El que posem damunt la taula és un tiquet que permeti no fer un abús del sistema: la gent no pot tenir a casa més medicaments dels que necessita", ha dit. I ha subratllat: "Hem d'incentivar que no tinguem medicaments que no necessitem".
Ortega ha assenyalat que el Govern ha decidit emprendre aquestes reformes amb l'objectiu de poder incrementar en els pròxims anys la inversió pública a Catalunya, essencial per assegurar el creixement econòmic i generar ocupació. Així, ha recordat que la cartera de Territori i Sostenibilitat ha estat una de les que més va retallar el pressupost el 2011. L'any que ve es començarà a incrementar la inversió lleument, i serà el 2013 quan hi haurà un augment més significatiu.

Model andalús i alemany

"Podem seguir el model andalús o el de les economies líders, com l'alemanya, que ja han pres aquestes mesures", ha recordat Homs, apel·lant a la responsabilitat de l'Executiu català amb els compromisos amb l'Estat i amb Europa pel que fa a dèficit en contraposició a l'actitud d'altres Governs autonòmics, com l'andalús.
El Periódico - La retallada als funcionaris afectarà les pagues extres El Periódico - La retallada als funcionaris afectarà les pagues extres Reviewed by CCOO Educació Catalunya Central on de novembre 23, 2011 Rating: 5
Amb la tecnologia de Blogger.