Regió 7 - El govern del PP elimina quart d´ESO i amplia el Batxillerat

Wert anuncia la substitució de l'assignatura 'Educació per la Ciudadania' amplia el Batxillerat fins els tres anys.

 El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha anunciat aquest dimarts en la seva compareixença al Congrés dels Diputats la substitució de l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania per una nova assignatura d'"Educació Cívica i Constitucional". Segons Wert, el temari d'aquesta nova matèria estarà "lliure de qüestions controvertides i susceptibles de caure en l'adoctrinament ideològic" i se centrarà en proporcionar als alumnes "el coneixement de la Constitució com a norma suprema que regeix la nostra convivència, la comprensió dels seus valors, de les regles del joc i de les institucions que conformen una societat pluralista".

El ministre ha afirmat que Educació per a la Ciutadania ha estat una matèria que "sempre ha estat acompanyada de la polèmica" i ha creat "una seriosa divisió a la societat i al món educatiu", perquè partia d'un plantejament "que anava més enllà del que hauria de correspondre a una autèntica formació cívica". La nova assignatura,segons ha dit, respondrà millor a l'objectiu de l'educació de "formar ciutadans lliures i responsables amb capacitat de ser subjectes actius de la societat democràtica" i explicarà també el funcionament de les institucions de la UE.

Wert ha anunciat la mesura en el marc de la compareixença a la Comissió d'Educació del Congrés dels Diputats, on ha presentat la reforma del sistema educatiu que el govern espanyol vol impulsar "des del diàleg" per activar una "estratègia nacional de qualitat" a l'ensenyament. Segons el ministre, l'ensenyament ha viscut un "clar retrocés" en les dues últimes legislatures com ho demostren les dades de les proves PISA, però el primer canvi que necessita l'educació és un canvi "de mentalitat" per "tornar a transmetre valors com el respecte al professor i l'esforç".

Un any més de batxillerat

Tal com va fer el passat dijous a la Conferència Sectorial d'Educació, Wert també ha anunciat una "profunda reforma" de la secundària que vol portar al Congrés al pròxim període de sessions i que vol consensuar amb tots els actors del sector. La reforma implica l'eliminació del quart d'ESO i l'ampliació a tres anys del Batxillerat. D'aquesta manera l'ESO passaria a tenir tres cursos, un menys que fins ara, i el Batxillerat s'ampliaria un curs per tenir-ne també tres. Segons el ministre, els canvis no modificaran l'obligatorietat d'estudiar fins als 16 anys però sí que permetran que els alumnes triïn millor entre Batxillerat i Formació Professional.

FP de grau mitjà de tres anys

Segons ha explicat el ministre, aquesta reforma implicarà també l'ampliació a tres anys dels cicles mitjans de Formació Professional. El primer serà un curs introductori. Es tracta, segons wert, d'impulsar un "model alemany" que integra l'escola i l'empresa.

Wert té previst convocar en breu els empresaris i sindicats per parlar d'aquesta reforma, que implicarà de moment la derogació del punt de la Llei d'economia sostenible que especificava que calia activar els itineraris de Quart d'ESO perquè els alumnes es dividissin ja entre els que farien FP i els de Batxillerat. Els itineraris havien d'entrar en vigor al 2012 però el fet que el govern del PP vulgui impulsar una reforma aquest mateix any farien que només estiguessin en funcionament un o dos anys.

Bilingüisme castellà-anglès

El ministre també ha anunciat que té intenció d'impulsar de manera decidida l'ensenyament bilingüe castellà-anglès des del segon cicle d'educació infantil fins al Batxilerat, i per aquest motiu té previst reunir-se amb totes les comunitats autònomes, algunes de les quals tenen els seus propis programes per "dissenyar un programa de bilingüisme" que vol aprovar a finals del 2012 i posar en marxa al curs 2013-2014. Aquest programa, ha dit, ha de servir perquè part de les assignatures s'imparteixin en anglès, en la línia de les escoles bilingues que ja funcionen a la Comunitat de Madrid.

Canvis en l'accés a la docència i proves d'avaluació a les escoles

El ministre també ha avançat que pensa modificar el sistema d'accés a la docència aprofitant el fet que en els pròxims 10 anys es jubilaran 200.000 professors. Les modificacions en aquest camp, ha dit, han de permetre "atraure a la docència els millors". Per aquest motiu ha anunciat la creació d'un nou Estatut del docent que es redactarà "des del diàleg" amb els agents socials i també amb el concurs de la resta de formacions polítiques. A més, pretén incrementar el marge de maniobra dels centres educatius i instaurar proves externes als alumnes que permetran conèixer el nivell de qualitat.

Segons Wert, aquestes proves seran "estàndards" a tot l'Estat i no afectaran negativament els resultats acadèmics dels alumnes que hi estaran sotmesos, però sí que poden servir per premiar els millors i per introduir "incentius positius" per als centres perquè es podran comparar els resultats que obtinguin els seus alumnes respecte a altres escoles.
Regió 7 - El govern del PP elimina quart d´ESO i amplia el Batxillerat Regió 7 - El govern del PP elimina quart d´ESO i amplia el Batxillerat Reviewed by CCOO Educació Catalunya Central on de gener 31, 2012 Rating: 5
Amb la tecnologia de Blogger.