Aclariments sobre les pagues extraordinàries del 2014


En els darrers dies, el Govern de la Generalitat ha expressat la seva posició respecte al cobrament de la paga extra dels empleats públics per al 2014.

Tenint en compte aquestes manifestacions i declaracions cal fer uns aclariments :

  • El Departament d’Economia i Finances i el Ministeri d’Hisenda pacten, al maig del 2012, el Pla Econòmic Financer 2012-2014. En ell es contemplava l’eliminació d’una  paga extraordinària per als treballadors públics de Catalunya el 2014.

  • El 18 de setembre de 2013, el Sr Mas Colell, conseller d’Economia, manifestava als mitjans de comunicació la retallada d’una paga extra l’any 2014.

  • Davant aquesta  declaració del Sr. Mas-Colell, entre els dies 20 i 25 de setembre CCOO, juntament amb la resta d’organitzacions sindicals, es reuneix amb tots els grups parlamentaris catalans demanant el cobrament de les pagues extraordinàries.
  

Com a resultat d’aquestes reunions sorgeixen dues propostes: 
 
  • El dia 27 de setembre, els grups parlamentaris del PSC, PP, ICV-EUiA i Cs presenten al Parlament de Catalunya una proposta de resolució conjunta i consensuada exigint: “...al govern abonar íntegrament als funcionaris públics catalans la paga extra de Nadal d’aquest any i 2014. Aquesta proposta va ser votada al Parlament de Catalunya i rebutjada amb 70 vots en contra (CiU i ERC) i 63 a favor (resta de grups polítics). 
    
  • El mateix dia 27 de setembre, els grups parlamentaris de CiU i ERC van proposar al Parlament de Catalunya el següent: El Parlament de Catalunya insta al Govern de Catalunya a garantir la paga extraordinària del 2014, un cop rebuda la compensació des de l’Estat espanyol per l’impost sobre les entitats financeres que operen a Catalunya. En el cas que l’Estat espanyol incomplís amb el pagament de la compensació, es negociarà l’establiment dels mecanismes necessaris per garantir que els treballadors públics no perdin el poder adquisitiu el 2014”.  La proposta va ser aprovada al Parlament amb la majoria de CiU i ERC.


Malgrat que les propostes parlamentàries siguin aprovades, no són d’obligat compliment pel Govern, però sí indiquen una voluntat d’actuació.

  • El president de la Generalitat es compromet davant el Parlament que "Si Madrid ens compensa l'impost bancari, l’aplicarem a restituir la paga extra que els treballadors de la Generalitat han perdut". Les possibilitats que el Govern de la Generalitat rebi una compensació des de Madrid per aquest impost bancari són escasses. En el cas de que Catalunya no rebés aquesta compensació econòmica, derivada d’aquest impost, el Parlament de Catalunya, recordem, ha aprovat que s’establiran :

els mecanismes necessaris per garantir que els treballadors públics no perdin el poder adquisitiu el 2014.” 

La falta de concreció d’aquest compromís, en el cas de que Madrid no garanteixi    aquest impost bancari, ens impedeix, hores d’ara, saber quins seran aquests “mecanismes necessaris...” ni què suposa exactament “...garantir que els treballadors públics no perdin el poder adquisitiu”.

  • A l’esborrany dels Pressupostos de la Generalitat per al 2014, a la previsió d’ingressos, s’estableix una partida de 500 milions d’euros per la compensació de l’impost bancari.
Aclariments sobre les pagues extraordinàries del 2014 Aclariments sobre les pagues extraordinàries del 2014 Reviewed by CCOO Educació Catalunya Central on d’octubre 16, 2013 Rating: 5
Amb la tecnologia de Blogger.