elperiodico.cat: Els funcionaris tindran una altra congelació salarial

  Panoràmica de la reunió de la taula de la funció pública al Ministeri d'Hisenda.

Hisenda tornarà el 25% de l'extra del 2012 per pal·liar el cinquè any sense pujada


Els funcionaris tornaran a perdre poder adquisitiu l'any que ve. El Govern congelarà el seu sou el 2015, després de quatre anys sense pujades i després de la retallada del 2010 (entre el 5% i el 7%) i la supressió de l'extra de nadal del 2012. Per tractar de compensar-ho en any electoral, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar que tornarà un 25% d'aquesta paga a començaments d'any, i malgrat això els sindicats van anunciar que estudiaran mobilitzacions.
Aquest reemborsament, això sí, només està garantit per als empleats de l'Estat, malgrat que l'Executiu va obligar al seu moment totes les administracions a no abonar la paga extra. «Les que no ho puguin fer perquè estan molt lluny de la consecució dels seus objectius de dèficit o no tinguin recursos pressupostaris, no ho faran», va advertir Montoro, en referència a les comunitats i els ajuntaments que es troben en pitjor situació pressupostària. Catalunya, així, tindrà difícil poder tornar-ho.
Els sindicats van denunciar ahir que el Govern «no té més remei» que tornar aquest 25%. Quan l'Executiu va suspendre el pagament de l'extra, ja havien transcorregut 44 dies -equivalent a aquest 25%, segons les centrals- des que els treballadors havien començat a generar el dret a cobrar la paga. Diverses sentències els han donat la raó i fins i tot el Tribunal Suprem va elevar al Tribunal Constitucional l'assumpte per dubtar del seu ajust a la Carta Magna.
REPOSICIÓ MÉS GRAN / El Govern també ha decidit incrementar en totes les administracions la coneguda com a taxa de reposició, és a dir, el nombre de funcionaris que es contracten per substituir els que deixen el seu lloc per jubilació o per qualsevol altra causa. L'increment serà del 10% al 20%, però només per a alguns serveis essencials com ara l'educació, la sanitat o les forces de seguretat. A la resta serà del 0%: per quart any, no es cobrirà cap d'aquestes places.
«Fins ara hem tingut una taxa extraordinàriament exigent, però ara ja estem en condicions que la plantilla de serveis públics, que ja es troba en els rangs de 2003-2004, vegi elevada la taxa de reposició en una quantia més significativa», va assegurar Montoro. Els sindicats (CSI-F, CCOO i UGT) ho van considerar «totalment insuficient».
Les mesures estaran incloses en el projecte de pressupostos de l'Estat que el Consell de Ministres aprovarà avui. Segons Montoro, seran uns comptes de «contenció de la despesa pública per poder complir els objectius de dèficit» però en l'escenari de «més creixement i creació d'ocupació».
elperiodico.cat: Els funcionaris tindran una altra congelació salarial elperiodico.cat: Els funcionaris tindran una altra congelació salarial Reviewed by CCOO Educació Catalunya Central on de setembre 26, 2014 Rating: 5
Amb la tecnologia de Blogger.