Regió 7: La formació professional dual es fa un lloc als institus de la Catalunya Central


--> -->
ESTUDIAR DINS UNA EMPRESA


La formació professional dual, la que combina estudis a l’aula amb estades remunerades a les empreses, és una de les apostes fermes del Govern català actual.

L’experiència es va posar en marxa el curs passat i ha crescut significativament en un sol any. A la Catalunya Central, ja hi ha vuit centres que tenen estudis amb modalitat dual i l’oferta de graus ja arriba a la dotzena.

Els estudis que combinen teoria a les aules i estades a les empreses passen de 4 a 12 el primer any d’implantació.

L’escola Montserrat imparteix Comerç Internacional després de detectar que les empreses cada cop exporten més.

L’institut Lacetània estrena aquest curs un grau superior d’alta especialització que s’impartirà en un sol any.

La formació professional dual, que combina estudis dins l’aula
amb estades remunerades a les empreses, s’està fent un lloc a les
escoles i instituts de la Catalunya Central. En un curs, les propostes
d’estudis duals han passat de quatre a dotze i els centres que les imparteixen han augmentat de quatre a vuit, segons les dades facilitades pels Serveis Territorials de la Catalunya Central, que controlen les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona, el Solsonès i una petita part del nord del Vallès Oriental.
El departament d’Ensenyament va implantar la modalitat dual el
curs passat i per a aquest que s’inicia ara hi haurà 122 centres que
l’aplicaran a tot el país, el 9,7% dels quals són de les comarques centrals. Els primers d’oferir-la van ser l’institut Lacetània de Manresa, el Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, l’institut de Vic i l’escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet. Aquest curs s’hi afegeix el Guillem Catà de Manresa, el Milà i Fontanals d’Igualada, el Llobregat de Sallent i l’escola Arrels II de Solsona.

Oferta sectoritzada
Cada centre opta per una titulació concreta depenent de la zona on
està ubicat i, per tant, de les necessitats d’aquell mercat laboral en
concret. Així, té sentit que a Vic hagin escollit fer un grau d’elaboració
de productes alimentaris i un altre de transport i logística amb la
col·laboració d’empreses com, per exemple, Tarradellas. O que al Lacetània hagin decidit introduir aquest curs un grau superior de
mecatrònica industrial amb el suport de les empreses de la patronal
metal·lúrgica del Bages, uns estudis que s’afegeixen al grau mitjà
de mecanització, iniciat de manera pionera el curs passat.

A l’escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet, en canvi, van optar
per un grau superior de comerç internacional. En aquest cas, el grau s’imparteix en dos anys, un fet que no passa a tots els instituts, ja
que n’hi ha que opten per un sol curs intensiu. I és que pel que fa a
la formació dual, Ensenyament deixa marge de maniobra als centres.
Dani Mauriz, director de l’escola Montserrat, explica que «el departament dóna flexibilitat perquè t’ho muntis com vulguis mentre
compleixis els mínims requisits».

Així, es poden donar situacions diverses, que molts cops també depenen del grau d’especialització de cada formació. En aquesta línia, al Lacetània introdueixen aquest curs un grau superior de mecatrònica industrial «en què ja hi ha onze persones matriculades», detalla el director del centre, Francisco Fernández, que apunta que
es tracta d’una xifra «alta» si es té en compte que «es va anunciar el
maig» i que, a més, no hi pot accedir qualsevol. Per entrar-hi, cal
haver cursat i aprovat un altre grau superior de fabricació mecànica
o de robòtica industrial. Això fa que el nou grau superior es
cursi «en un sol any».

A Sant Vicenç, en canvi, han optat pels dos anys: «el primer curs es
fa íntegrament a l’escola, i el segon farem una mica de tot: de setembre a desembre a l’escola; el gener els alumnes s’introduiran a l’empresa fent pràctiques al matí i a la tarda continuaran a l’escola, i a partir del febrer i fins al juny començaran realment la formació dual a les empreses». Mauriz detalla que han decidit organitzar-ho així perquè «donem molta importància als idiomes: a primer ja fan quatre hores d’anglès i quatre de francès a la setmana; i a segon es fa el mateix durant tot el curs i a més hi ha algunes assignatures que s’imparteixen directament en anglès».

Els idiomes, doncs, són un dels pals de paller del grau de comerç
internacional, una via de sortida al mercat laboral que, segons Mauriz, creixerà: «vam triar fer aquest grau perquè després de fer una prospecció a les empreses del voltant vam veure que hi havia aquesta necessitat: busquen un perfil de tècnic que doni suport als diferents departaments en temes d’exportació ». El director diu que «després de la crisi el mercat català i estatal queda saturat i les empreses miren cap a fora. L’exportació a Catalunya és cada cop més alta i, per tant, es necessitarà gent que sàpiga idiomes i comerç. A vegades no ens ho pensem, però a casa nostra hi ha moltes empreses que exporten. Quan vam fer la prospecció, ens vam sorprendre que només a Sant Vicenç ja n’hi ha més de 25».

Feina assegurada?
El departament ha publicitat la formació dual com uns estudis que
tenen una alta probabilitat de desembocar en una feina per a l’alumne, un fet que s’ha de veure encara. Tot i això, sembla que els primers inputs que arriben són positius. Mauriz ha assegurat que «les empreses ens han dit que si l’alumne demostra aptituds tindrà un lloc de treball».
Qui ja té feina, ni que sigui per mig any (de moment), és el manresà
Ricard Rubio, de 20 anys, que es va graduar aquest juny en la primera edició de la formació dual a Catalunya, després de completar
el grau mitjà de mecanització a l’institut Lacetània. El jove assegurava en una entrevista a aquest diari (vegeu l’edició del 29 de juny) que amb la nova modalitat havia «après molt» i que la feina, en
aquest cas a Tallers Ratera (una de les empreses bagenques que
col·laboren en el grau), li havia permès estalviar i, «com a mínim durant uns mesos», tenir feina.

També tindran un lloc de treball els 45 alumnes que el curs passat
van realitzar la formació dual a la Seat de Martorell, segons va anunciar aquest juny l’empresa, que va assegurar que els contractes serien indefinits. Encara n’hi ha places en alguns centres de la Catalunya Central.

CENTRES AMB FORMACIÓ DUAL

Institut Lacetània de Manresa
 • Grau Mitjà de Mecanització. Iniciat el curs passat dins les primeres experiències a Catalunya.
 • Grau Superior de Mecatrònica Industrial. Nova oferta que s’inicia aquest curs amb empreses de la Patronal Metal·lúrgica del Bages.

 Institut Guillem Catà de Manresa
 • Grau Mitjà de Comerç. El centre imparteix per primer cop formació dual passant el grau del sistema tradicional al dual en col·laboració amb establiments del Bages.

Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada
 • Grau Superior d’Eficiència Energètica i Energia Solar Tèrmica. Iniciat el curs passat dins les primeres experiències a Catalunya.

Escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet
 • Grau Superior de Comerç Internacional. Iniciat el curs passat
  dins les primeres experiències a Catalunya.

Institut Llobregat de Sallent
 • Grau Superior en Transport i Logística. El centre de Sallent imparteix per primer cop formació dual amb la col·laboració d’empreses com Grup Gamma, Llorsan, Iberpotash,  Stradivarius, Himesa, Vilà Vila, Ausa i McBride, entre d’altres.

Institut Milà i Fontanals d’Igualada
 • Grau Mitjà de Manteniment Electromecànic. El centre imparteix per primer cop formació dual passant el grau del sistema tradicional al dual en col·laboració amb empreses com Vilaseca, Grafopack, Meritem, Equipceramic i Tejidos Metálicos Estruch, entre d’altres.

Escola Arrels II de Solsona
 • Grau Mitjà de Manteniment Electromecànic. El centre imparteix
  per primer cop formació dual amb un grau de nova oferta que té la col·laboració d’empreses com Injecter, Knauf GmbH i Tèxtil Olius.

Institut de Vic
 • Grau Mitjà d’Elaboració de Productes Alimentaris. Iniciat el curs
  passat dins les primeres experiències a Catalunya.
 • Grau Mitjà de Manteniment Electromecànic. Oferta que passa del sistema tradicional al dual.
 • Grau Mitjà de Comerç. Oferta que passa del sistema tradicional al dual. Grau Superior de Transport i Logística. Oferta que passa del sistema tradicional al dual.
Regió 7: La formació professional dual es fa un lloc als institus de la Catalunya Central Regió 7: La formació professional dual es fa un lloc als institus de la Catalunya Central Reviewed by CCOO Educació Catalunya Central on de setembre 15, 2014 Rating: 5
Amb la tecnologia de Blogger.