2016-2017. Continuem lluitant, comencem a guanyar

Balanç curs 2016-2017.

Continuem lluitant, comencem a guanyarS’acaba el curs i creiem que cal analitzar el que hem fet des de CCOO Educació per saber com continuar millorant en la defensa dels drets del personal docent i de l’ensenyament públic. 

Valorem que aquest és un curs marcat per dos grans vectors: el de la mobilització i la denúncia i el de la negociació i l’acord. Allà on es creuen els dos estem les CCOO, el sindicat útil a la protesta i a la proposta. 

Després d’anys d’organitzar la resistència a les retallades, estem en condicions de prendre la iniciativa, no només per recuperar el que ens han arrabassat, sinó per assolir nous drets. És a aquesta determinació al que anomenem #OfensivaCCOO
Impulsant la mobilització

Vam començar el curs “Acampant per la pública” davant del Departament d’ensenyament, exigint “Substitucions des del primer dia i a 1 de setembre!!!”

Vam organitzar unitàriament una estratègia per pressionar davant el debat i aprovació dels pressupostos, amb manifestacions com la del 19 de novembre (#EsPotFerAra) i concentracions davant el Parlament amb la resta de sectors públics.


Quan vam veure que calia pujar la pressió al Govern vam llençar la convocatòria de vaga pel 9 de febrer, en unitat amb els sindicats representatius de la Mesa Sectorial. Aquesta amenaça va obligar a la Generalitat a incorporar als pressupostos unes mesures que comencen a revertir set anys de retallades i que cal desenvolupar al màxim.

Quan el Departament ha volgut anar en direcció contraria (modificacions en la borsa d’interins, o en les adjudicacions d’estiu) ens hem tornat a mobilitzar i hem aturat les mesures més regressives.

No hem passat pàgina amb la LOMCE i vam protagonitzar la vaga del 9 de març per assegurar la seva derogació i el paper dels sindicats com a representants del personal educatiu.

Negociant per millorar

L’acord signat el 31 de gener, fruit de la mobilització pels pressupostos i l’amenaça de vaga, va assegurar

o Un increment aproximat de 5.200 docents, 
o La reducció d’una hora lectiva per a tot el professorat
o L’augment d’hores de coordinació a secundaria.
o El cobrament del mes de juliol pel personal substitut que hagi prestat un mínim de sis mesos de serveis.
o La cobertura des del primer dia de les substitucions amb una dura prevista de més de set dies i des d l’1 de setembre.
o L’increment de 3 milions d’€ destinats a formació.
o La convocatòria de 2.000 places d’oposicions.
o El cobrament del 4t i 5è estadis pel personal interí.
o El compromís de considerar la reducció d’una altra hora lectiva el curs vinent.

Gràcies a l’acord signat el 29 març amb el Gobierno per CCOO i altres sindicats hem aconseguit un marc general per aconseguir la reducció de la temporalitat fins al màxim del 8% en un període de tres anys.

A Catalunya hem hagut de pressionar fins al límit per aconseguir que el Govern de la Generalitat s’avingués a aplicar aquest acord estatal de manera negociada amb els sindicats.  Finalment, el 16 de juny (amb l’absència incomprensible d’algun sindicat) vam signar un acord que recull principalment tres aspectes:
o Es negociarà la convocatòria de les places necessàries per reduir la temporalitat al 8%.
o S’incrementen els supòsits per cobrament del 100% de les IT’s.
o S’acorda el pagament del 10% de la paga extra que no vam cobrar el 2013 i es negociarà la resta i el corresponent al 2014.

Sempre amb TOTA la comunitat educativa i TOTS els col·lectius docents 

CCOO som un sindicat de classe i sociopolític i això es veu en totes les nostres actuacions.

Hem aportat la nostra reflexió critica en el debat de l’“Ara és demà”, organitzant també xerrades alternatives. 
Hem participat al Debat Extraordinari sobre l'Educació Pública Catalana.
Hem impulsat una resposta critica al projecte de Decret de l’Escola Inclusiva, compartint-la amb el MUCE.
Hem reclamat que la data de l’agressió mortal contra Abel i altres companyes sigui declarada “jornada de la no-violència a les aules”.
Hem impulsat, una campanya per acabar amb l’amiant i el fibro-ciment als centres escolars.
Hem denunciat les mancances de la política del Departament en Salut laboral i les nostres alternatives. 
Hem organitzat i mobilitzat al col·lectiu d’educació per a persones adultes en obert una via de negociació a traves de les meses tècniques.
Hem tornat a activar les Meses Tècniques de FP i hem organitzat amb molt èxit els cursos de formació per a les seves oposicions.
Hem vetllat pels drets a la jubilació de classes passives i hem impugnat les modificacions unilaterals del Departament en aquest tema.

#OfensivaInterina

Des del primer dia que vam conèixer l’oferta d’ocupació pública de la Generalitat vam denunciar el seu caràcter insuficient i no negociat i ens vam marcar dos objectius clars:

Traslladar a Catalunya l’acord estatal per aconseguir reduir la temporalitat a un màxim del 8% en tres anys 

Aconseguir que la valoració de l'experiència docent sigui la màxima permesa per les lleis, sense generar expectatives impossibles de complir.


Hem aconseguit un acord per fer efectiu el primer objectiu i continuem treballant en coordinació amb les CCOO de tot l’Estat per aconseguir que el Ministerio  inclogui l’augment del pes de l'experiència en el concurs-oposició, la reducció del temari i que les proves no siguin eliminatòries, permetent així una avaluació global.

Al mateix temps hem hagut de pressionar, amb èxit,  per impedir que el PP inclogués a la llei de pressupostos un article que limitava a tres anys el temps màxim de permanència del personal interí.

Hem realitzat més de 30 xerrades explicant les nostres propostes per a les oposicions i les adjudicacions d’estiu que han reunit a més de 2.000 persones.

Hem denunciat els canvis a pitjor del Departament pel que fa a la no congelació del número de la borsa d’interins i ens hem mobilitzat per reduir el seu impacte.

Estem preparant una bateria de cursos per a la preparació de les oposicions que mantindran la qualitat  dels que hem realitzat aquest any per la FP. 

Hem volgut agrupar totes aquestes iniciatives amb l’etiqueta #OfensivaInterina per a deixar clar que, tampoc en aquest col·lectiu ens resignem a defensar l’aconseguit fins ara, sinó que volem anar molt més enllà.

Només ho podrem fer amb l’empenta de totes i tots i això és el que ens caldrà des del primer dia del nou curs.
2016-2017. Continuem lluitant, comencem a guanyar 2016-2017. Continuem lluitant, comencem a guanyar Reviewed by CCOO Educació Catalunya Central on de juny 22, 2017 Rating: 5
Amb la tecnologia de Blogger.