Dificultats per avançar en els treballs contra la segregació escolar


Dificultats per avançar en els treballs contra la segregació escolar

Ahir 25 de juliol es van reprendre les reunions plenàries dels treballs contra la segregació escolar iniciats pel Síndic de Greuges. Uns treballs on participa el conjunt de la Comunitat Educativa (famílies, patronals, sindicats, Departament d’Ensenyament i partits polítics) i que es van iniciar el gener del 2017. Després de moltes reunions, el juliol del 2017 es var presentar un document per discutir en sessió plenària novament. En aquella ocasió, ja vam veure les dificultats d’arribar a un acord, malgrat l’anunci del Síndic de tenir un document quasi definitiu per a mitjans d’octubre de 2017. La situació política generada a partir del mes de setembre va anul·lar qualsevol possibilitat de continuar els treballs i no ha estat fins ara, que s’han reprès.

En la reunió d’ahir, el Conseller es va comprometre a treballar contra la segregació escolar, aplicant diferents mesures, tant les que fossin de consens, com aquelles que el Govern, per la seva banda, considerés que s’haurien d’aprovar. Per la seva part, el Síndic ha cridat a assolir el màxim comú denominador, doncs serà impossible acontentar els interessos de totes les parts.
En el torn de les diverses organitzacions, però, és quan s’han fet paleses les dificultats que tindrem per arribar a un acord. Han estat molt poques les que han fet una crida a rebaixar les peticions pròpies per assolir un Pacte. Tant des d’organitzacions que defensen l’existència de l’escola concertada, com de les que volen la seva desaparició, han centrat la discussió en el model de doble xarxa (o triple, com denuncien els informes del Síndic), més que en les mesures concretes que ha plantejat el Síndic durant aquests mesos.

Per part de CCOO hem insistit en el nostre suport a les mesures proposades pel Síndic fins ara, tot i que no es van assumir algunes de les nostres propostes. Som uns fervents defensors de l’acord, perquè creiem necessari que totes les organitzacions de la comunitat educativa decidim col·lectivament les mesures que s’haurien d’aplicar i fem el seguiment i control d’aquestes; així és com demostrarem la nostra utilitat. És clar que acordar amb entitats amb interessos diferents és complicat, perquè sempre et deixaràs alguna de les teves demandes a la carpeta d’assumptes pendents. Però no acordar vol dir que deixarem en mans del Departament decidir el futur d’aquesta qüestió: mantenir la situació actual o realitzar els canvis que, unilateralment, decideixi.

Les CCOO volem mullar-nos amb propostes viables per treballar contra la segregació. Assumirem que no totes puguin ser acceptades per la totalitat de les organitzacions, sense que això vulgui dir que renunciem a elles. Així, mentre participem del seguiment de les mesures acordades, continuarem lluitant perquè s’acabin aplicant les mesures que no hagin estat acceptades en un primer moment.

El que no farem és rentar-nos les mans per mantenir la puresa. No volem deixar la solució del problema únicament en mans del Departament, ni ajudar amb la nostra passivitat a què una part de l’alumnat català continuï patint segregació escolar.

Dificultats per avançar en els treballs contra la segregació escolar Dificultats per avançar en els treballs contra la segregació escolar Reviewed by Angel Benito on de juliol 30, 2018 Rating: 5
Amb la tecnologia de Blogger.